2012/12/25

Day 57: メリークリスマス!/Merry Christmas!

2012年12月25日火曜

年の瀬も押し迫ってきた今日この頃、いかがお過ごしでしょうか。

街中にあふれるジングルベル、店頭を彩るクリスマスカラー、ロマンチックな夜を演出するイルミネーション、セールだチキンだと物欲を刺激するCMや広告。いつもなら自分から何もしなくても世間が気分を盛り上げてくれるクリスマスですが、どうしたことでしょう。

全く気分が盛り上がりません。

イブの昨日もバイトに行きましたが、むしろ普段の月曜より暇なくらい。マネージャーに言われるままにメニューを持って通りに出てみたら、近隣のカフェやレストランは軒並み閉まっていました。

うーん、そういうことか。
平日の昼間から地元のカフェでスパークリングワインなんて飲んじゃってる皆様は、イブにパーティしたいと思ったら迷わずシティに繰り出すのですな。そりゃそうか。

住宅街だから日本の一部の地域のように競って自宅をライトアップするのかと言うとそうでもなく、予想外に極めて静かなクリスマスを迎えています。

そこで、盛り上がらない気分を盛り上げるために、渡豪して初めてのクッキングに挑戦してみました。挑戦と言っても、肉を焼いて、野菜を切って炒めて添えるだけのキッチンBBQです。

クリスマススペシャル。
Here's my Xmas Special

オージービーフに対しては特にどんなイメージも抱いていませんでしたが、ここで不味いという印象を持ちたくもなかったので、ちょっといい肉を買って、塩だけで焼いてみました。そうしたらこれが美味いの美味くないのって、

美味い!!(♥▽♥)

しばらく噛んでると溶けてくれるし、肉の味もして非常に良し。ガーリックもいいけど、わさび系の和風ソースも合いそう。
手前味噌ながら、堪能させていただきました。

せっかくだからもっとオージービーフを食べていこう、そうしよう。
クリスマスに湧いた小さな決意です。
これも Carpe Diem!!

メリークリスマス!


バイト先からもらってきた手作りイチゴ大福&お気に入りのアイス。
(Not my) Handmade Strawberry Daifuku and my favorite Connoisseur ice cream. 




2012. 12. 25. Tue.

So this is Christmas, and what have I done?

I cooked Aussie beef!

This was my first cooking since I came to Australia, and I took this opportunity now because I wanted to do something special for Christmas.

Some may find it odd or even offensive how Japanese people who are mostly non-Christians go all festive and partying and "celebrate" Christmas. It's true and I don't deny that most of the Christmas parties held everywhere in Japan are strictly non-religious. It's simply a party mainly for younger generation, which has more casual touch than the bounenkai, or "end-of-year get-togethers" among co-workers, friends, and other network of people.
Christmas became so huge in Japan and has come to take the form it is now, because, I think, it coincided with our traditional end-of-year festivity, both commercial and cultural. So, while I was in Tokyo, I did not need to remind myself of the coming of this season, as such reminders will always be sent through radio songs, sales ads, street illuminations, and invitation to friends' parties.

This year, though, I kept forgetting that Christmas was just around the corner. Surely there are colorful signs and Christmas sales and stores closing because of Christmas, but they're not thrown into your face like they were back in Tokyo.

パッションフルーツを少し絞ってみました。これも美味し。
Squeezed passion fruit just a bit. Yum!
In any case, I wanted to do something special for my first Christmas in Australia, and hence my cooking.

Aussie beef I had was gorgeous, by the way. It was a tender, 200-gram "Graded" fillet steak, and I just loved it. (Part of me was relieved as I didn't end up giving myself a bad impression on Aussie beef because of my own cooking, which could have easily happened...)

Hopefully, this will spark my motivation for cooking :)

Merry Christmas!!

0 コメント:

コメントを投稿